Keyword-frameworks ontwikkelen voor Digital Asset Management

Verbeter de vindbaarheid van jouw assets met een tactisch keyword-framework in je DAM-systeem

DAM Cappuccino Photo with tags

Je werkt inmiddels met het DAM-systeem van Comrads of je staat op het punt er één te implementeren. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting structuur en merkconsistentie. Maar daar stopt het niet. Sterker nog: nu begint het pas echt.

Zonder slimme zoeklogica wordt zelfs het beste DAM een digitale grabbelton. Herkenbaar? Bestanden die onvindbaar lijken, collega’s die voor de honderdste keer om dat ene logo vragen, en tags die uit de lucht gegrepen zijn.

Hoog tijd om je keyword-framework tegen het licht te houden. Want pas als er structuur zit in je zoekwoorden, gaat je DAM echt voor je werken.


Waarom keywords onmisbaar zijn in DAM

Je Digital Asset Management (DAM) systeem is meer dan een opslagplek. Het is het fundament onder je dagelijkse marketing- en communicatiewerk. Keywords zorgen voor structuur, snelheid en relevantie. Ze maken het verschil tussen ‘zoeken’ en ‘vinden’. Zeker als meerdere teams, bureaus of (internationale) vestigingen met hetzelfde systeem werken, wil je dat iedereen dezelfde taal spreekt.

Van tags naar tactiek

Veel DAM-gebruikers taggen assets op gevoel of gemak. Denk aan ‘campagne zomer’, ‘social’ of ‘drukwerk’. Dat lijkt logisch, maar het risico op overlap en inconsistentie is groot. Een tactisch keyword-framework voorkomt dat. Zie het als een metadatastrategie: je definieert vooraf welke termen je gebruikt, in welke context en voor wie. Zo creëer je een eenduidige structuur die schaalbaar is en meegroeit met je organisatie.

Een slim keyword-framework kent drie lagen:

Icoon categorisch

Categorisch – Wat is het type asset? (bijv. huisstijl, video, handleiding, sfeerbeeld, etc. )


Icoon context

Contextueel – Waarvoor is het bedoeld? (bijv. productintroductie, campagne 2025, social media, etc.)


Icoon doel

Doelgroepgericht – Voor wie is het relevant? (bijv. sales, retail, HR, partners, etc.)

Al een sterke basis? Dan is dit hét moment voor herijking

“Maar wij hebben tijdens de workshops toch samen al een metadatastructuur opgesteld?”

Dat klopt, want tijdens de implementatie van onze DAM applicaties zetten we samen altijd een klantspecifieke metadatastructuur op. Maar organisaties, teams, processen en contentstrategieën veranderen. Wat ooit logisch was, kan inmiddels achterhaald zijn. Daarom adviseren we onze klanten om regelmatig een metadata-check te doen. Zo blijft je DAM effectief, overzichtelijk en relevant.

 

Ai als slimme assistent

Pannenkoeken AI auto-tagging

Werk je al met auto-tagging binnen Comrads DAM? Met behulp van AI kunnen algemene visuele kenmerken automatisch worden herkend en getagd. Dit bespaart tijd én verhoogt de consistentie. Nog geen AI-tagging geactiveerd? We laten je graag zien wat het oplevert.

Daarnaast helpt AI ook om inzicht te krijgen in je huidige keywordgebruik. Welke tags worden vaak toegepast? Waar zit overlap of inconsistentie? En hoe sluit dit aan op je communicatiestructuur? Op basis van data ontdek je waar de knelpunten én kansen liggen in je bestaande framework.


Check je metadatastructuur

Is jouw keyword-framework nog in lijn met hoe jullie werken? Plan een check-in met je vaste contactpersoon.

Ai auto-tagging activeren?

Ontdek hoe AI automatisch tags toevoegt aan je beeldmateriaal en jouw werk vereenvoudigt.


Samengevat: blijf sturen op vindbaarheid

Je hoeft niet vast te zitten aan één structuur. Integendeel: keyword-frameworks zijn flexibel en mogen – sterker nog: móeten – meebewegen met je organisatie. Comrads helpt je daar graag bij. Of het nu gaat om kleine optimalisaties of een grotere herstructurering, we denken met je mee en zorgen dat je DAM weer helemaal futureproof is.


Gerelateerde artikelen

Volgende
Volgende

Zo kreeg team Fiets van ZLB grip op contentverspreiding