Zoeken of vinden? Het belang van categoriseren in Digital Asset Management

Vandaag de dag draait alles om efficiëntie en dat geldt natuurlijk ook voor je Digital Asset Management-systeem (DAM). Je wilt razendsnel de juiste assets vinden, zonder gedoe. Dat is waar het belang van categoriseren om de hoek komt kijken. In deze blog vertelt Sebastiaan de Ruiter waarom categoriseren een echte gamechanger is.

De valkuilen van ouderwetse mappenstructuren

Mappenstructuren waren ooit dé standaard als het ging om het organiseren van digitale bestanden. Dat gold ook voor de vroege versies van Digital Asset Management-systemen. Met de complexe digitale landschappen van vandaag, voldoen die mappenstructuren simpelweg niet meer. Het is een beetje alsof je voor een propvolle kast staat waarin je niets meer kunt vinden. Ergens in die chaos ligt precies die broek of die jurk die jij nodig hebt, maar waar?! Grote kans dat je de hele kast leeg moet halen om te vinden wat je zoekt. Gedoe dus.

De kracht van slim categoriseren

Echt goed categoriseren binnen een DAM-systeem gaat veel verder dan het creëren van zogenaamde mappen met submappen. Het gaat om het opzetten van een metadatastructuur die intuïtief werkt en naadloos aansluit bij hoe de mensen in jouw team denken en hoe ze naar dingen zoeken. We hebben het dan over dingen als tags, metadata en slimme filters. Zo transformeert je jouw mappenstructuren van een digitale rommelzolder in een geordende schatkamer.

Vier voordelen van goed categoriseren in DAM

1. Tijdsbesparing

Weg met frustrerend zoeken! Met een doordachte categorisering vinden gebruikers assets in een handomdraai. Dit bespaart kostbare tijd en verhoogt de efficiëntie.

 2. Verhoogde creativiteit

Als medewerkers de juiste assets moeiteloos weten te vinden, komen de creatieve processen makkelijker op gang. Niks worstelen door onhandige mappenstructuren, maar gewoon direct aan de slag met de relevante content.

3. Consistente merkbeleving

Door assets goed te categoriseren, gebruik je altijd het juiste materiaal voor je merk, wat zorgt voor consistentie in je communicatie. Verwarring over de juiste beeldverhouding, de meest recente slogan of versieperikelen behoort tot het verleden.

4. Vergroot bereik

Door assets te koppelen aan relevante tags en metadata, worden ze vindbaar voor een breder publiek. Zo vergroot je het bereik van je content en optimaliseert je de ROI.

Categoriseren als basis voor succes

Categoriseren in DAM is geen luxe meer, maar een noodzaak. Het juist indelen van je digitale assets maakt je DAM-systeem tot een gebruiksvriendelijke bron van inspiratie, in plaats van een frustrerend doolhof. Met de juiste taxonomie en slimme filters vinden je gebruikers de assets die ze nodig hebben, wanneer ze ze nodig hebben. En dat leidt tot vloeiende workflows, verhoogde creativiteit en een betere merkbeleving.

Tips voor effectief categoriseren

  • Start met een heldere structuur: Bepaal de kern- en subthema’s die relevant zijn voor jouw organisatie.

  • Maak het gebruiksvriendelijk: Gebruik begrijpelijke taal en wees consistent in je benamingen.

  • Benut metadata volledig: Voeg nuttige tags, beschrijvingen en rechteninformatie toe aan je assets.

  • Blijf flexibel: Pas je categorisatiestructuur aan op basis van feedback en nieuwe inzichten.

  • Investeer in training: Zorg dat je team weet hoe ze het DAM-systeem effectief kunnen gebruiken.

  • Kom uit die mappenkast: een mappenstructuur is géén categoriestructuur (en andersom). Wie wil er nu in een submap van een submap geplaatst worden? Start dus vandaag nog met maploos denken en geef je assets eigen metadata mee in plaats van in ze in een nietszeggende map te stoppen.

Categoriseren in DAM

Door de kunst van categoriseren en metadateren te omarmen, ontsluit je de volledige potentie van je DAM-systeem. Dit is de sleutel tot het efficiënt vinden van relevante content, het bevorderen van creativiteit en het versterken van je digitale strategie.

Nieuwsgierig?

Wil jij meer weten over de voordelen van Digital Asset Management? Download dan onze DAM-gids. Direct ontdekken hoe Comrads jouw merk kan helpen? Vraag dan direct een vrijblijvende demo aan. We denken graag met je mee. Nu en in de toekomst.