Op naar een sportief, ondernemend en veerkrachtig 2022

Als jongetje van vier raakte ik verslingerd aan honkbal. Inmiddels is de sport al veertig jaar een diepgeworteld onderdeel van mijn leven en ik heb er heel veel van geleerd, ook als ondernemer. Ik wens al onze klanten, medewerkers en andere relaties dan ook een nieuw jaar vol sportieve veerkracht toe.

Op slag verliefd

Honkbal, voor sommigen nog steeds een 'bijzondere' of 'onbegrijpelijke' sport, is voor mij al 40 jaar een diepgeworteld onderdeel van mijn leven. Als jongetje van vier jaar nam mijn moeder me mee naar een demonstratie ‘peanutball’ – de kindereditie van honkbal, inmiddels bekend als beeball – in de plaatselijke sporthal. Meer dan een oranje pion met een voetbal erop en een stok om die bal eraf te slaan, had ik niet nodig. Ik was op slag verliefd. Tot afgelopen oktober was honkbal een actief onderdeel van mijn leven, nu is het tijd om het balletje letterlijk aan mijn zoon over te dragen. Hopelijk gaat honkbal ook bij hem een mooie plek in zijn leven krijgen.

Raakvlakken met het ondernemerschap

Wat heeft dit met Comrads te maken, vraag je je misschien af? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken, want sport in het algemeen en honkbal in het bijzonder, heeft enorm veel raakvlakken met het ondernemerschap. Honkbal leert je als geen andere sport dat teameffort boven het individu gaat, het leert je ook hoe om te gaan met falen en doorzetten (30 procent is in honkbal al heel goed!), met uithoudingsvermogen en het leert je dat zowel brute kracht als slimme tactiek beide heel belangrijk zijn. Lessen waar ik als mens, maar ook als ondernemer iedere dag nog heel veel aan heb. Niet alleen mijn ervaringen als speler, maar ook de ervaring die ik heb opgedaan als coach neem ik mee in mijn rol bij Comrads. Ik hou ervan om het beste uit mensen te halen. Want iedereen heeft een rol te vervullen, of je nu een krachtige powerplayer bent of een langzamere, tactische speler, je kunt evenveel bijdragen. Zo probeer ik ook in het Comrads-team ieder individu in zijn of haar kracht te zetten.

Nooit opgeven

Ik heb weleens het gevoel dat kinderen vandaag de dag niet meer leren verliezen. En nee, ik beweer niet dat het in het leven draait om winnen en verliezen, maar ik geloof wel dat leren omgaan met verlies je sterker maakt. Het leert je om jezelf op te rapen en weer door te gaan, want zonder verlies geen vooruitgang. En doorgaan, daarmee kan je het verschil maken. Meer dan in welke sport dan ook, kan de uitslag in de laatste seconden besloten worden. In tegenstelling tot de meeste andere sporten kent een honkbalwedstrijd geen eindtijd. Een wedstrijd bestaat uit negen innings en hoe lang die in totaal duren, moet je maar afwachten. De langste wedstrijd ooit duurde maar liefst acht uur… Dat is lang, maar het voordeel is dat er geen klok is die je figuurlijk in de nek hijgt. Toch kan ook in andere sporten de uitslag in de laatste seconden besloten worden. Kijk eens naar de Grand Prix van Abu Dhabi onlangs, waar Max Verstappen verloren leek, maar in de allerlaatste bochten van de race toch het verschil maakte en wereldkampioen werd.

Geen zaken op de klok

Ik doe dan ook nooit zaken op de klok. Hoe de negen innings ook verlopen, alles wat je doet, is een langetermijninvestering. Het is niet voor niets dat heel veel van onze klanten al vijf, zes, soms zelfs al tien jaar klant bij ons zijn. Dat soort lange relaties kun je alleen aangaan als je ‘on top of your game’ bent en in je relatie blijft investeren, ondanks de onvermijdelijke tegenslagen. Die relatie is dan ook belangrijker dan de techniek. Het gaat niet alleen om de beste racefiets, de nieuwste klapschaats of de snelste formule 1-auto, het gaat om de totaalprestatie die je neerzet als team, met je medewerkers, je klanten en andere relaties.

Op naar een jaar vol sportieve veerkracht

Ik wens iedereen dan ook een jaar vol sportieve veerkracht. Ook als het even tegenzit, blijf vertrouwen in een goede afloop, want je weet: het tij kan altijd nog keren. Let's play ball!