Zo neemt je DAM-systeem je werk uit handen

Ben je in 2021 actief aan de slag gegaan met je DAM-systeem? Heb je controle en grip op je bestanden, je corporate identity en je merkconsistentie? Dan is het nu tijd voor de volgende stap.

Delegeren

Als je je DAM-systeem eenmaal hebt ingericht, begint het echte werk pas echt. Om de voordelen uit te bouwen en te blijven profiteren van je digital asset management-systeem, moet je er tijd en aandacht aan blijven besteden. Klinkt ingewikkeld, is het niet. Door bijvoorbeeld je DAM-systeem te verbinden met de ecosystemen eromheen, creëer je een toekomstbestendig systeem waarin alles altijd vindbaar is. En dankzij een goede structuur en een strakke metadataconventie kun je bovendien een deel van je taken delegeren.

Direct toegang tot nieuw beeldmateriaal

Neem bijvoorbeeld een fotograaf op locatie. Of het nu aan de andere kant van de wereld is of thuis achter de keukentafel, met een account met de juiste rechten kan een fotograaf zijn of haar foto’s direct na de fotoshoot uploaden in jouw DAM-systeem. De fotograaf kan zelf al – een deel van – de metadata meegeven aan de foto, maar ook data die automatisch ‘in’ de foto zijn opgenomen, zoals bijvoorbeeld de gps-coördinaten, komen netjes in je DAM-systeem terecht. Door een fotografieworkflow in te zetten, kun je zelf bepalen welke van de aangeboden foto’s je daadwerkelijk in gaat zetten. Moest je je in het verleden door een schijf met vijfhonderd foto’s heenworstelen, nu heb je ‘on the spot’ toegang tot al het beeldmateriaal, binnen de structuur zoals jij die hebt vastgelegd. Dat scheelt heel veel tijd en gedoe.

Creaties delen met een klik

Een vergelijkbare stap kun je maken als je je reclamebureau met een gastaccount of bureauaccount toegang geeft tot je DAM-systeem. Zo kun je niet alleen de briefing delen met het bureau, maar kan het bureau ook heel eenvoudig zijn creaties delen. Van concept tot finale versie, via workflow-management kun je het hele proces monitoren. Pas als je tevreden bent met het resultaat en de gekoppelde metadata, geef je het bestand vrij in het DAM-systeem, zodat andere gebruikers het ook kunnen gaan gebruiken. Zo gaat er niets de – virtuele – deur uit wat niet klopt. Wel zo prettig…

Nieuwsgierig?

Wil jij in 2022 ook van start met onze Brand Management-oplossingen? Benieuwd hoe Comrads jouw organisatie kan ondersteunen bij het efficiënter beheren, communiceren en delen van al je digitale assets, merkbestanden, content en media? Download dan onze DAM-gids over de voordelen van Digital Asset Management of vraag direct een vrijblijvende demo aan. We denken graag met je mee. Nu en in de toekomst.