‘Een DAM-systeem is veel meer dan een veredelde Google Drive’

Jarno Bakker begon zijn carrière bij Comrads tijdens zijn studie, als parttime developer. Wat een DAM-systeem was? Hij had geen idee. Inmiddels is Jarno fulltime aan de slag bij Comrads en is hij gepromoveerd tot lead developer. In deze blog vertelt Jarno wat de toegevoegde waarde van een DAM-systeem is en wat werken bij Comrads zo leuk maakt.

Bijdragen aan het succes van het bedrijf

Tijdens mijn studie zocht ik een parttime baan. Ik stond voor de keuze tussen een groot bedrijf en Comrads. Bij Comrads had ik direct een goed gevoel. Het is hier minder massaal, er hangt hier een gezellige sfeer en je wordt echt betrokken bij alles wat er gebeurt. Je voelt dat je een waardevolle bijdrage levert aan het succes van het bedrijf. In grotere bedrijven ben je vaak meer een nummer, terwijl je bij Comrads ruimte krijgt om je creativiteit in te brengen in de technische oplossingen die we maken. Ik koos voor Comrads. Nadat ik was afgestudeerd, ben ik hier fulltime aan de slag gegaan. Inmiddels ben ik al een eind op weg in mijn vierde jaar, wat best lang is vandaag de dag. Ik zie veel van mijn leeftijdsgenoten jobhoppen, dus blijkbaar heb ik een goede keuze gemaakt.

Lead developer

Ik begon bij Comrads als developer. Toen de lead developer vertrok, leek me dat een interessante uitdaging. Dat is het ook, maar het was wel even wennen. Ineens gaat je baan over meer dan alleen ontwikkelen. Nu ben ik ook verantwoordelijk voor de planning. Ik hou rekening met de koers die we als bedrijf willen varen, en tegelijkertijd moet ik oog hebben voor de wensen en behoeften van de andere developers. Het is immers belangrijk om ruimte te creëren voor projecten die zij graag willen doen en de richting waarin zij zich verder willen ontwikkelen.

Valse start

Mijn avontuur bij Comrads begon in maart 2020, twee weken voor de lockdown. Niet het meest gezellige moment om te starten. We werkten allemaal vanuit huis en hielden contact via online meetings. Toch werd er van alles ondernomen om de onderlinge verbinding in stand te houden. Zo hebben we bijvoorbeeld een digitale escaperoom gedaan om het teamgevoel te versterken. Heel leuk, maar niet te vergelijken met de uitstapjes die we later hebben gemaakt naar steden als Parijs en Berlijn. Daar kan toch niets tegenop.

Compact team

Wat betreft het werk zelf, voel ik me erg op mijn plek. Doordat we met een compact team werken, is het gemakkelijk om te weten waar iedereen mee bezig is. De platte structuur draagt hieraan bij; iedereen weet elkaar te vinden als het nodig is. Juist omdat het team niet zo groot is, heb ik het gevoel dat ik dagelijks iedereen spreek, zelfs als we vanuit huis werken.

Een gratis webwinkel voor digitale bestanden

Wat wel bijzonder is, is dat ik tot aan mijn sollicitatiegesprek nog nooit van DAM had gehoord. In eerste instantie dacht ik dat het een soort database was waarin je bestanden opslaat, een soort veredelde Google Drive. Maar gaandeweg heb ik ontdekt dat het veel meer omvat dan dat. Ons DAM-systeem heeft bijvoorbeeld allerlei handige zoekmogelijkheden waardoor je heel efficiënt kunt werken. Het voelt een beetje als een webwinkel voor digitale bestanden. Het geavanceerde rechtenbeheer met automatische workflows maakt het heel gemakkelijk voor bijvoorbeeld fotografen en andere contentcreators om eenvoudig bestanden toe te voegen. Het is echt een complete tool die veel meer biedt dan ik had verwacht.

Geen langetermijnplanner

Toen Sebastiaan me tijdens het sollicitatiegesprek vroeg hoe ik mijn toekomst zag, gaf ik aan dat het me leuk leek om een eigen bedrijf te hebben. Maar voorlopig zit ik hier nog steeds, dus of dat er van gaat komen, ik weet het niet. Als het om onze technische projecten gaat, ben ik heel goed in langetermijnplannen maken, maar in mijn eigen leven zie wel hoe het loopt.

Vloeren leggen

Als ik niet aan het werk ben, rij ik graag motor. Lekker een stukje toeren na het werk, als het weer het toelaat. Daarnaast heb sinds kort een eigen woning, dus ik zat een tijdlang midden in een verhuizing. Dat betekende veel tijd en energie steken in het leggen van vloeren en allerlei andere klusjes. Ik ben blij dat de rust is teruggekeerd en ik me eindelijk kan richten op mijn andere hobby: gitaar spelen.

Nieuwsgierig?

Wil jij meer weten over de voordelen van Digital Asset Management? Download dan onze DAM-gids. Direct ontdekken hoe Comrads jouw merk kan helpen? Vraag dan direct een vrijblijvende demo aan. We denken graag met je mee. Nu en in de toekomst.