Hoe beheer je de auteursrechten en licenties van je digitale assets?

Dat een DAM-systeem je helpt bij het creëren van structuur en het eenvoudig terugvinden van bestanden, hebben we al vaker besproken. Hopelijk zijn de voordelen daarvan duidelijk. Maar er is nog een belangrijke stap die je kunt zetten in het beheer van je bestanden: het beheren van auteursrechten en licenties. In een wereld waar wet- en regelgeving rondom privacy van steeds groter belang zijn, is dit voor jou als marketeer essentieel. In deze blog bespreekt Sebastiaan de Ruiter hoe een DAM-systeem zorgt voor efficiëntie en gemoedsrust.

Complex en tijdrovend

Als je de auteursrechten en licenties van je digitale assets nog handmatig bijhoudt, weet je hoe complex en tijdrovend het kan zijn. Stel je eens voor dat je foto’s maakt tijdens de open dag van een school. Dan moet je toestemming vragen aan elk individu die herkenbaar op de foto’s staat. Dat is al een hele klus als je een foto hebt met vier of vijf mensen, laat staan als je een hele collectie foto's hebt, om nog maar te zwijgen over video's.

Efficiëntie en compliance met een DAM-systeem

Het beheren van auteursrechten en licenties van al je assets vergt veel tijd en inspanning. Een goed DAM-systeem helpt je doordat je kunt werken met start- en einddata. Verloopt de quitclaim op een bestand, dan ontvang je een melding. Met ons DAM-systeem heb je niet alleen de mogelijkheid om quitclaims aan bestanden te koppelen, maar ook andere restricties, zoals verplichte bronvermelding. Zo kan je alles centraal bijhouden en je Excel-lijstjes de virtuele deur uitdoen. Dat zorgt niet alleen voor gedoe om te controleren wie toestemming heeft gegeven en voor hoe lang, een Excel-bestand herinnert je zeker niet wanneer een quitclaim niet meer geldig is.

Veiligheid en naleving

Een ander groot voordeel van een DAM-systeem is dat het je de juiste structuur en autorisatieniveaus biedt, iets wat onmogelijk is met Excel. Het DAM-systeem van Comrads biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om persoonsgegevens direct te anonimiseren wanneer de data verlopen of een gebruiker wordt verwijderd.

Efficiency en gemoedsrust

Het is tijd om afscheid te nemen van handmatige en foutgevoelige processen. Stap over naar een geautomatiseerd en geïntegreerd DAM-systeem. Zo waarborg je niet alleen de naleving richting betrokkenen, maar je bespaart ook een hoop kostbare tijd en minimaliseert juridische risico's. Efficiency en gemoedsrust, wat wil je als marketeer nog meer?

Nieuwsgierig?

Kies voor efficiëntie en gemoedsrust in het beheer van je digitale assets. Onze Digital Asset Management-module kan je daarbij helpen! Klinkt dit als iets wat jouw organisatie nodig heeft? Vraag dan een vrijblijvende demo aan. Wil je eens verder praten over andere voordelen van marketingautomatisering voor jouw organisatie? Ook dat kan natuurlijk altijd! Geef een belletje naar (0)20 820 83 82 of mail naar info@comrads.nl. We leren je graag kennen.